SEO Grunden – De viktiga taggarna

SEO Grunden – De viktiga Taggarna

Det här med SEO sökmotoroptimering vad är det egentligen? Jag tänker i ett par korta och koncisa inlägg gå igenom det allra mest grundläggande delarna. Vilka faktiskt är mycket viktiga. De är själva grunden och kärnan för din webbplats SEO. Dessa gör att Google kan indexera din sida och visa upp den i sökresultaten för intresserade besökare.

Seo handlar inte bara om att komma högst upp i alla sökningar och få mängder med besökare, det handlar också om att få RÄTT besökare till din hemsida.

Så i Steg 1 i SEO fur alles.

Vi har ett antal olika taggar som skall användas för att hjälpa Googles robotar att läsa igenom och indexera din sida. Så att rätt besökare hittar till dig.

Title

Till att börja med har vi title taggen. Den sätter namnet på respektive sida och ska med lagom många bokstäver (15-60 är ett bra riktmärke) beskriva innehållet på just den sidan. På startsidan så ska beskrivningen vara övergripande och bred för vad som finns på hela webbplatsen. På undersidorna så specificeras mer vad innehållet handlar om just på den sidan. Varje sida bör ha en unik titel.title tagg och meta descripton tagg

Det gör att din sida måste, för det första kunna hittas när sökningar görs via mobilen och när den hittats behöver den kunna visas upp på ett korrekt och snyggt sätt.

För er som använder Wordpress så finns Yoast som är ett utmärkt SEO plugin som förenklar jobbet med att skriva in descriptions och de olika taggarna. Skriver man in title taggen själv i koden så ska den vara i head taggen.

Innehållet i title taggen är oftast det som syns tydligast i sökresultaten.

Meta Description

För att förtydliga extra för Google vad sidan handlar om så lägger du till en meta description tagg. Den ger dig möjligheten att mer ingående förklara vad det finns för innehåll på din sida. Jag rekommenderar att ha meta description på alla dina sidor. Så att Goolge kan presentera sidorna på bästa sätt för besökare som är ute efter ditt innehåll. Var noga med att din decription är relevant för sidan som ska beskrivas och kan

google visar upp title och meta description

(Ex Bild lånad från googles dokument om SEO
https://support.google.com/webmasters/answer/7451184?hl=sv&ref_topic=3309469)

Rubriktaggar

Utnyttja Rubriktaggarna h1 h2 h3 osv till h6.  Det finns sex rubriktaggar. H1 är viktigast och sedan i fallande ordning. De är till för att strukturera och sortera innehållet. Försök att ha matchande h1 titel med title taggen för sidan. De behöver inte vara identiska men försök få något eller några sökord som är samma i båda.

Håll dig till en struktur för rubriktaggarna som är återkommande på alla sidor.

Bildtaggar

Google kan inte läsa av innehållet på en bild. Därför är det viktigt att använda de möjligheterna som finns för att beskriva bilden.

Till att börja med välj ett filnamn som faktiskt betyder något istället för att ha tex image12.jpg så döper du bilden till vad den föreställer.

Vad du också lägger till i bild taggen är attributet alt där du också skriver en beskrivning av bilden.

Dåligt exempel

img src=”image12.jpg”

Bättre exempel

img src=”gul-soffa.jpg” alt=”Foto på en gul soffa”

Det här är fyra delar som är lätta att komma igång med och ändra på direkten om det finns behov.

Som sagt om du har en wordpress-sida så installera Yoast seo plugin så får du mycket hjälp på traven att göra rätt. Ha i åtanke vilka ord dina besökare kan tänkas använda som sökord på Google och få med dem i title, i meta decription, i rubrik och bild taggar.

Nästa inlägg

I Nästa inlägg kommer jag att gå igenom hur URL’ernas uppbyggnad och länkar påverkar din sidas SEO.

Fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig så fort vi kan. Vi svarar alltid inom 24 timmar.