Varför uppdatera WordPress
Varför ska man uppdatera WordPress, if it’s not broken don’t fix it?
Att uppdatera WordPress regelbundet är inte bara en bra idé, det är direkt nödvändigt. Fördelen med WordPress är att det är så stort och med så otroligt mycket både användare och utvecklare som använder det. Nackdelen är precis samma, eftersom det är populärt är det också tacksamt att hacka. Hittar man ett säkerhetshål är det samma säkerhetshål på miljoner siter.
Varför, rent tekniskt
En webbsida behöver en hel del underliggande tjänster för att fungera, det är servrar, databaser och språket som siten är kodad i (som PHP i WordPress tex.). När det kommer nya versioner av dem så kommer också WordPress med nya uppdateringar för att använda de nya funktioner som finns, och gamla funktioner som plockats bort kommer också ha fixats.
När WordPress uppdateras så måste plugins också kollas igenom och anpassas så det kommer nya versioner av dessa också.
Om man inte ser till att uppdatera WordPress regelbundet så kan det blir problem eftersom vissa plugin uppdateras till nyare versioner än andra och gamla plugins kanske inte funkar med den nya versionen av WP man uppdaterar till etc. Det bli alltså krockar och pluginen kan förstöra lite för varandra.
Uppdaterar man regelbundet så är det oftast bara ett eller några få plugins som har uppdateringar och det är dels mindre risk att det blir fel, dels så vet man precis i vilket plugin det är som felet ligger.
Men hur gör man då?
Man ska alltid ta en kopia av filerna och databasen.
Men, med det sagt, uppdaterar man regelbundet så kan man faktiskt bara klicka på uppdatera-knapparna för det är så otroligt sällan det blir fel, och om det blir det har oftast ditt webbhotell backup så du kan rulla tillbaka till hur siten såg ut dagen innan. Är det något som inte funkar så ringer man Mattias och säger åt honom att fixa det.
Men om man har en site som ändras ofta, kanske en tidning, e-handelsplats, community eller liknande, så är det bäst att dels göra uppdateringarna när det inte är så mycket folk på siten, och att ta en backup innan så man kan backa tillbaka direkt om det inte funkar.
Ta backup
Det funkar olika beroende på hotell etc. men antingen så kan man gå in i sin “kontrollpanel” på webbhotellet och klicka i att man vill göra en backup. Man kan också använda sitt FTP-program och tanka ner hela siten, och sen göra en dump av databasen.
Annars finns det olika plugins för att fixa backup-filer, som också funkar på olika sätt. Antingen med filer som man använder för att återställa eller så det sparas en kopia av siten på siten eller på någon extern tjänst som sköter backupper.
Uppdatera
När man sen uppdaterar så är det bra att kolla lite annat när man ändå går igenom plugins, tex. om de är övergivna, dvs att de inte är uppdaterade och kollade med senaste versionen av WP, eller att de inte varit uppdaterade på flera år etc.
Men sen är det bara att gå igenom och uppdatera dem.
Det råder lite olika meningar om huruvida man ska uppdaterar WordPress-kärnan först och sen plugins eller tvärt om. Personligen tycker jag det är vettigt att först uppdatera WordPress, för då vet man att det ska funka och om det inte gör det kan man stänga av plugins som inte funkar och uppdatera dem.
Kontrollera
Kolla igenom siten och se så allt verkar fungera som vanligt. Kollar också “Hälsokontroll för webbplatser” som finns under Verktyg i admin och se om det ser bra ut där.
Vill man vara lite hackerig kan man dra igång WP_DEBUG i filen wp-config.php i sitens root-map. Man ändrar alltså raden nästan längst ner till:
Men kan det inte uppdateras automatiskt!
Jo, det kan det faktiskt i de nyaste versionerna av WP kan man välja att uppdatera både kärnan och plugins automatiskt, och det är bättre än att inte uppdateringarna görs alls. Så kryssa i det om du vet med dig att du inte uppdaterar din site.
Det är lite problem med det, eftersom det är precis som att du bara klickar på knapparna så kan det vara något som krockar eller att uppdateringen misslyckas på något sätt, och om du klickat själv så vet du att det misslyckats. Eftersom det är automatiskt kan siten ligga nere till någon upptäcker det. Sen gås ju inte pluginen igenom så man vet inte om de blivit övergivna eller slutat fungera.
Så det är bättre att göra det manuellt, men automatiskt är bättre än inte alls.
Ok, det verkar jättejobbigt!
Det är det inte, tricket är att göra det ofta och det kanske är lite knepigt första gången. Men det är många som tycker det är krångligt eller att de helt enkelt inte har tid att hålla på med sånt pysslande.
Vilket är bra för mig, för då kan jag göra det åt dem. 🙂
Jag har ett paket för det som förutom att hålla din site uppdaterad också ger lite supporttid varje månad, så du har en WordPress-expert att ringa om du har några problem.
Läs mer om support och uppdateringar